Guider
Den ultimata guiden till korrekt förvaring av vin
Vinlagring
Den korrekta och optimala förvaringen av vin kan sammanfattas i fem punkter. De kanske inte alla är lätta att uppfylla, men du kommer att uppleva en enorm skillnad om du anstränger dig för att förvara ditt vin på rätt sätt – särskilt om det ska sparas länge.
Enastående smakupplevelser väntar den tålmodige när ett korrekt lagrat vin hälls i glaset. Förutom själva smakupplevelsen finns det också en underbar känsla av knappt dold stolthet och glädje när du kan öppna den flaska från ditt barns födelseår som du har sparat till konfirmationen, firandet av en god examen, bröllop, eller kanske till och med ditt barns silverbröllop. Det sistnämnda kommer förmodligen att kräva ett noggrant utvalt portvin, och att ditt barn föddes under ett framgångsrikt portvinsår.
Det är verkligen möjligt att dela sådana unika upplevelser med dem omkring dig. I grund och botten är det inte särskilt komplicerat att lagra vin. Det handlar i grunden om frid och ro.
1. God vinlagring kräver lugna omgivningar
Alfa och omega när det gäller att lagra vin och vinlagring är stabilitet och ro. Tvärtom är den sämsta platsen i hemmet att förvara ditt vin i köket ovanför skåpen, där värmen från matlagning och kylskåpet stiger upp, och där vibrationer från skåp som öppnas och stängs kan störa vinet. De flesta köksdesigners har lärt sig detta vid det här laget.
Generellt är det viktigt vid vinlagring att det förekommer ett minimum av vibrationer – så om du bor bredvid en järnväg eller på en husbåt, kan det vara värt att överväga om din vinsamling för långtidsförvaring borde bo någon annanstans.
2. Ditt vin behöver rätt temperatur
Temperaturen för de flesta viner är optimal runt 12-16°C. Vid hög temperatur utvecklas ditt vin snabbare och tvärtom vid låg temperatur. Minus 10°C och plus 35°C är de yttre, extrema gränser där vinet skadas vid långvarig förvaring.
Det finns vinskåp där du kan lagra ditt vin i två temperaturzoner. Det är trevligt om du använder ditt vinskåp för att servera vin direkt från. På detta sätt är dina vita viner, bubblor eller roséer på de övre hyllorna alltid perfekt tempererade till ungefär 7°C när du behöver dem, medan resten av ditt vin ligger bekvämt vid 15°C i den nedre delen.
3. Förvaring av vin vid rätt luftfuktighet
Hög luftfuktighet är bra, och den ligger idealiskt runt 65-75%. Om det blir för torrt riskerar korkarna att torka ut, vilket gör att luft kan tränga in i flaskan och förstöra vinet. Den enda omedelbara nackdelen med för hög luftfuktighet är att etiketterna kan bli fula och därmed svåra att sälja. Ett bra litet tips är att spraya ett lager hårspray över etiketten för att skydda den.
Det årliga genomsnittet för luftfuktighet i Danmark, enligt DMI, är 77-85%, så det är i grunden inte mycket att oroa sig för, såvida du inte placerar ditt vin eller din vinkyl i en ovanligt torr miljö på grund av uppvärmning eller liknande. Om du vill vara helt säker på att kunna kontrollera luftfuktigheten exakt, finns det vinkylar med denna egenskap.
4. Vin bör förvaras kallt, mörkt och stabilt
De allra bästa förhållandena mellan kyla och mörker, när det gäller vin, motsvarar ungefär klimatet i en grotta under ett berg. De är därmed ganska sällsynta, men mindre kan lyckligtvis också duga. Dessutom är vin mer tåligt än vad vi tenderar att tro. Så ta det lugnt – det kommer att gå bra.
Om du har tillgång till ett rum eller till och med en källare, är du bland de lyckliga som kan inreda en äkta vinkällare med vinhyllor och allt. Alternativt kan du överväga att skaffa dig en vinkyl, som ger dig de perfekta förvaringsförhållandena på några få kvadratmeter. De finns i många storlekar och prisklasser, och gemensamt för dem är att du kan förvara ditt vin vid en stabil temperatur i din lägenhet på femte våningen om det skulle vara så.
Dina vinflaskor mår bäst i mörker, så det är ofta en bra idé att låta flaskorna ligga i förpackningar som presentaskar, papp- eller trälådor för att skydda mot ljus.
5. Det måste finnas god ventilation
Och nu, när vi pratar om luft – vinets största fiende är syret i luften. Om korkproppen torkar ut och inte sluter tätt, riskerar du att syret tränger in i vinet och bryter ned det. Därför lägger man flaskorna ned för långtidsförvaring. Flaskor med skruvkork kan förvaras i vilken position som helst.
Ett bonustips för vinentusiaster; Det finns teorier om huruvida lagring av vin bör ske i en lätt uppåtsluttande position, så att både vin och luftbubbla är i kontakt med korken. Korken kommer fortfarande att vara fuktig, men luften, som kommer att expandera och kontrahera med temperaturförändringar, kan tränga ut genom korken utan problem.
Om flaskan ligger helt horisontellt kommer luftbubblan att vara för långt från korken, och därmed kommer det att vara vinet som tränger ut istället.
Exempel ses från dessertviner med sockrat gods runt kapsylen.
Bjarne, specialist