Älska vin
Så bygger du upp du en vinsamling
Enkel och simpel matematik
En bra vinsamling innehåller, förutom härliga flaskor, en massa goda upplevelser. Att etablera och sköta en vinkällare, som en vinsamling ofta kallas oavsett om den är nergrävd eller inte, är på intet vis svårt och det kostar inte skjortan.
Det finns flera fördelar med att bygga upp en bra vinsamling. Det är lätt, lärorikt och behöver inte vara svindyrt.
Förutom den uppenbara och självklara fördelen med att alltid ha den rätta flaskan vin till hands för alla oförutsedda tillfällen, så ger en bra vinsamling många lärorika nöjen.
Idén med att samla på vin är tvådelad. Å ena sidan är det skönt att ha ett brett sortiment av viner, man tycker om. Å andra sidan är det kul att smaka utvecklingen hos viner, som har legat och väntat på det rätta ögonblicket.
Slutligen så riskerar du att drabbas av den sportgren, som går ut på att hitta maten, som passer till ditt vin, och inte omvänt.
Fyll på flera än du dricker
En god klassisk tumregel er principen om ”två in, en ut”. Alltså, att så snart du tar en flaska och öppnar den, ska du lägga två nya flaskor i din samling. Det kräver inte stora körkortet i matematik för att räkna ut, att du på så sätt sakta men säkert utvidgar din samling samtidigt med att du smakar på den.
Om du inte alls har någon samling ännu, så är det en god idé att börja med ett par flaskor, som antingen är en smula dyrare eller flaskor, som är menade att sparas ett tag.
Du kan alltid få hjälp hos din goda vinhandlare med att hitta flaskor, som kommer att må bra av att ligga ner ett par år eller längre.
Favoriter och nyheter
Om du är nyfiken omkring vin, har du säkert redan en liten idé om vilka slags viner du föredrar. Det kan till exempel vara en bestämd druvsort, ett land, ett distrikt eller en vintyp, du bara alltid återvänder till.
Bygg upp ett solitt urval av dina favoriter där du varierar lite i förhållande till årgångar, producenter och så vidare. Det är alltid härligt att vända tillbaka till det man håller av.
Gillar du franska viner, är det en god idé att fylla på ordentligt med klassikerna från Bordeaux, Champagne, Bourgogne och Rhône. Det är också rätt skul och mindre kostsamt, om du rör dig lite utanför den slagna vägen. Du hittar läckra produkter i de mindre avsökta regionerna som Loire, Provence, Sydvestfrankrig, Jura, Alsace och så vidare, och det till och med till bättre priser, eftersom den globala efterfrågan inte är så våldsam i dessa regioner.
Samma sak gäller Italien, där det finns massor av godis utanför Piemonte, Veneto och Toscana. Prova till exempel Lombardiets bubbel från Franciacorta, som lätt kan mäta sig med många champagner. De spröda vitvinerna från Tyrol och Friuli är i världsklass precis som vinerna från Etna på Sicilien just nu upplever en stor boom (pun intended).
Om amerikanska viner tilltalar dig, så finns det massor av möjligheter i landet, där den enda staten, som inte producerar vin är Alaska.
Och, förresten, så finns det massor av vita viner, som kan åldras graciöst. Både de torra, de söta och dem med bubblor.
Din smak utvecklas
Om du är nyfiken på att pröva nya saker, kommer du med tiden att uppleva, att dina smakpreferenser ändrar sig med erfarenheten. Du blir helt enkelt mera uppmärksam på nya nyanser i det vin, du smakar. Samtidigt kommer du att stöta på nya produkter genom vinhandlare, pressen eller goda vänner.
Många vinnördar har börjat i Amaronernas kraft och saft för att sedan hamna i elegansen och finessen hos Champagne och Bourgogne. Bara så att du är uppmärksam på risken för att din smak ändrar sig.
Det är en farlig väg, du är på väg in på här, kan du nog se. I gengäld belönas ditt mod i rikt mått i glaset och hos dina glada gäster, som smakar med.
Råden kan summeras således:
- En ut, två in
- Håll dig till dina favoriter samtidigt med att du är öppen för nytt
- Spendera lite mera på ett sparvin än på ett konsumentvin till ikväll
- Använd din vinhandlare och leta kunskap i böcker och på nätet
Det är naturligvis dessutom vår plikt att säga, att du absolut inte får sakna utrustning. Speciellt inte när det handlar om sätt att förvara ditt vin på, oavsett om det så är i en källare, i botten av ett klädskåp eller i ett vinskåp.