Älska vin
När är ett vin klart att dricka?
Det varierar mycket, men det finns några tumregler
Det finns lika många svar på frågan om hur länge en flaska vin måste ligga innan man dricker det som det finns viner. Det varierar mycket, men det finns några tumregler som kan hjälpa.
Ibland när man köper en flaska vin, dvs. en flaska som kommer att ha nytta av att lagras i mer än några år, kan lagringspotentialen specificeras på flera olika sätt.
När det står att vinet ska konsumeras inom 10 år utgår man från skördeåret. Men det händer också att din vinhandlare säger samma sak, och då kan det vara så att det är tänkt från köptillfället. Därför är det en bra idé att eliminera eventuell förvirring genom att fråga vad som menas. Det smartaste är när det står att vinet ska konsumeras mellan 2018 och 2025. Då är det inte mycket som väntar. Och ändå ...
Vem kommer råden från?
Producenterna har ett allmänt intresse av att du som konsument konsumerar ditt vin så snabbt som möjligt för att öka chansen att köpa en ny flaska av samma produkt. Det är en av anledningarna till att många producenter rekommenderar att vinet konsumeras inom några år.
Naturligtvis kan det också vara viner som bara är avsedda att drickas unga. Det finns dock många roliga och stora överraskningar dolda när man lagrar vissa viner som traditionellt förknippas med snabb konsumtion.
Gammal champagne (50 år och äldre) kan smaka gudomligt och helt annorlunda än ung champagne. Detsamma gäller det traditionellt enkla och fräscha vinet från Muscadet i Loire, som enkelt kan lagras i 20 år. Det finns många exempel på viner av den här typen som kan överraska positivt vid långtidslagring. Återigen måste din vinhandlare vara en bra rådgivare.
Smak och preferenser
Förutom den obestämda atmosfären och de små nostalgiska känslorna som kan uppstå när en flaska från innan du föddes öppnas, är frågan om det är något du gillar att smaka på överhuvudtaget.
I grund och botten sparar du på vin eftersom smaken ändras till något som du anser vara bättre. Som vi alla vet är smak en relativ sak.
Vissa gillar inte gammalt vin. De tycker att det smakar likadant och att vinet saknar frukt, saft och vitalitet. De kanske föredrar att dricka vin i ung ålder, till och med stora traditionella pärlviner från till exempel Bordeaux eller Barolo. Hårda tanniner (garvad syra), hög intensitet och god syra är utmärkta för särskilt protein- och fettrika vinterrätter.
Andra tycker det är intressant att smaka vin som är sammetslent och nästan lerigt, samtidigt som de känner historiens vingar i glaset.
Och så finns det de som älskar båda. De som tycker det är roligt och pedagogiskt att följa utvecklingen av ett vin över tid. Därför köper de en låda med 12 flaskor och öppnar en flaska då och då tills vinet är perfekt moget.
Många faktorer
Förutom skillnader i dina smakpreferenser och de som rekommenderar ett vins lagringstid finns det variabler i lagringsplatsen. Ju varmare och mer temperatursvängningar det finns i din vinkällare, desto snabbare utvecklas ett vin.
Om det till exempel står att ett visst vin kan drickas mellan 2018 och 2025 innebär en varm källare att du inte ska vänta till 2025 för att dricka ditt vin. Det motsatta gäller i en kall källare.
Det handlar om att hitta sina egna preferenser, känna till sin källare och inte minst om att smaka på saker. Och sist men inte minst kan du utforska vårt sortiment av vinkylar om du vill säkerställa optimal förvaring av dina flaskor.
Kom igång och prova.
Ha det så roligt!