Hem

Älska vin

Varför du inte bör öppna din vinflaska för tidigt!

Här går vi igen!

Det faktum att du fortfarande kan hitta baketiketter, broschyrer och säljskyltar som innehåller detta meningslösa tips är en skam för njutningen av bra vin. Som tur är är detta råd endast meningslöst och inte skadligt för vinet i sig, men "meningslöst" är inte bra för oss. Den lilla kontaktytan som skapas med syre när du öppnar en flaska hjälper vinet på inget sätt. Det gör ingen skillnad, och detta råd är så dumt att jag är förvånad över att importörer och tillverkare faktiskt tror att konsumenter kommer att köpa det.

Vi behöver luft. Mycket av den.

Det här kan inte vara sant! Det här är för mycket! Någon borde göra något! Tja, jag planerar att göra något åt det, och jag behöver återigen din hjälp för att sprida ordet.

Faktum är att du behöver mer än en så liten yta på ungefär 1,5 kvadratcentimeter.

Grundtanken att syresätta ett vin innan servering är en utmärkt idé. Det är inget mindre än en fantastisk praxis och definitivt något som vi alla borde uppmärksamma mer!

Hur man syresätter sitt vin

Som tur är finns det många sätt att syresätta sitt vin. Den bästa lösningen är en karaff eftersom den ger särskilt unga viner tid och utrymme att "öppna upp sig" och därmed släppa ut mer smak och arom. Ungefär en timme i karaffen för ett ungt vin innan servering är en bra tumregel här hemma. Och kanske särskilt ett ungt och ganska billigt supermarketvin får också en stund i karaffen.

Näst bäst är ett stort glas som tillåter vinet att öppna upp sig på samma sätt. Utmaningen här kan vara att hålla händerna borta i minst en timme, men se till att ge vinet en ordentlig snurr i glaset innan du smakar. Om du inte känner dig bekväm med att balansera ett glas vin i luften kan du lämna glaset på bordet och snurra det genom att hålla i foten.

Som du kanske vet, finns det stora rödvinsglas här på vår hemsida, men karaffer är något jag verkligen vill slå ett slag för.

Dekantering eller oxidation av vin – två typer av karaffer

Grundläggande finns det två typer av karaffer:

Den ena är den bredbottnade karaffen som är avsedd att ge vinet mycket syre från en stor yta, och den andra är den höga, smala karaffen som är avsedd för dekanting.

Dekanting betyder att separera en vätska från ett bottensats av partiklar, och detta görs vanligtvis med viner av en viss ålder som har bildat sediment i flaskan. Karaffer ser imponerande ut på ett bord och skapar en fin atmosfär. De signalerar att du tar vin på allvar, och de har ett utmärkt syfte. En karaff gör vinet bättre, vilket är det som det handlar om!

Därför vill jag appellera till er samhällsanda och be er hjälpa mig att slå hål på myten om att man bara behöver öppna en vinflaska en halvtimme i förväg.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Genom att anmäla dig accepterar du vår integritetspolicy. Du kan alltid avbryta prenumerationen.