Guider
Hur man håller ett vinglas
Tips för att hålla ett rödvinsglas
De flesta av oss håller nog redan i vinglaset på det så kallade korrekta sättet, och det är bara toppen.
Nedan finns också bara några läckra drag som ytterligare kan hjälpa dig den goda vinupplevelsen.
Håll ditt vinglas i stjälken
Alla vinglas med skaft hålls bäst genom att ta tag i stjälken vid glasets botten. Jag föredrar att hålla i skaftet med tummen och pek- och långfingret, och jag låter de två återstående fingrarna vila på glasets bas.
På så sätt ger du störst stabilitet och bästa kontroll över glaset när du slänger runt vinet.
Olika sätt att hålla ett vitt vinglas:
Det finns otaliga varianter av denna teknik, och de är alla lika bra. Du kan hålla mellan fingrarna, klämma ihop skaftet eller hålla i själva foten.
Den sistnämnda ses ofta vid stående provningar, fester eller mottagningar och passar även om man ska räcka ett glas till en annan person.
Det är därför vinglas hålls av stjälken:
Den främsta anledningen är att vinet inte värms upp av palmerna, och serveringstemperaturen på vinet är inte oviktig. Speciellt vitvinsglas, champagneglas och dessertvinsglas är viktiga att hålla svala samtidigt som man njuter av de härliga dropparna.
Därefter finns det några som tycker att feta fingeravtryck inte pryder ett vinglas. Håller du fast i stjälken kan du även slänga vinet i glaset med lite övning.
Kasta glatt ner vinet i glaset
Här ligger vi i framkant med ett funky drag som avsevärt förbättrar din vinupplevelse. Nämligen att slänga runt vinet i glasets kopp.
Om du inte är helt såld på idén att slänga runt vin i glaset, prova den här övningen. Nästa gång du tar ett glas vin, försök att lukta på det nyserverade vinet i glaset utan att kasta vinet. Ge efteråt vinet en rejäl snurra i glaset. Lägg nu näsan mot vinet och lukta på det igen. Till följd av den större ytan och avdunstning av aromämnena borde det nu bli en enorm skillnad i intensiteten på vinets doft.
Om du inte har provat att slänga vin i glaset tidigare är det en bra idé att börja med att låta glaset stå på bordet medan du slänger glaset i en mjuk centrifugalrörelse.
När du, och inte minst din handled, har förstått rörelsen kan du öva på att hålla i vinglasets skaft samtidigt som du slänger runt vinet.
Det är därför du kastar vin i glaset:
Du kan också skilja en vinnörd på långt håll på att vinglaset i handen nästan aldrig står stilla. Mer eller mindre omedvetet och sinneslöst får vinet en ständig vändning i glaset eftersom vinet måste ha så mycket kontakt med luften för att öppna sig aromatiskt och strukturellt. Ju större yta, desto fler doftmolekyler frigörs för nöjet för våra näsor.