Hem

Guider

Värt att veta om vinkylskåp

Att välja ett vinskåp

En vinkyl är inte bara en lyx för vinentusiaster; det är en nödvändighet för att bevara vinets kvalitet och smakintegritet och det presenterar också vinet riktigt bra. I den här guiden går vi igenom viktiga aspekter som du måste ta hänsyn till när du väljer vinkyl.

Varför investera i en vinkyl?

Vinkylskåp är särskilt utformade för förvaring av vin, vilket skiljer dem från vanliga kylskåp. Ett vinkylskåp säkerställer en stabil och korrekt temperatur, vilket är viktigt för att bevara vinets komplexa dofter och smaker. Utan denna stabilitet kan vinerna förlora sina egenskaper eller åldras onödigt snabbt.

Ett vinkylskåp håller inte bara en konstant temperatur, det skyddar också mot UV-strålar och minimerar vibrationer som kan påverka vinets utveckling negativt. UV-strålar kan bryta ned och förändra vinets kemiska sammansättning, medan vibrationer kan störa sedimenteringsprocessen i äldre viner.

Välj rätt vinkylskåp för dina behov

När du väljer vinkyl är det viktigt att tänka på hur många flaskor du vill förvara och var vinkylen kommer att placeras i ditt hem. Vinkylens storlek och design ska passa både ditt utrymme och din livsstil. Tänk också på energieffektivitet och ljudnivåer, särskilt om kylskåpet ska stå i ett öppet utrymme, vardagsrum eller kök-matsal.

I slutändan handlar det om vilken vinkyl som passar bäst för dig och dina behov.

Om du till exempel behöver ha serveringsfärdigt vin till dina gäster kan en vinkyl med två zoner vara att föredra framför en vinkyl med en zon.

Här är några tips för att välja den bästa vinkylen för dina behov.

Hur många zoner ska ditt vinskåp ha?

Antalet zoner har betydelse när det gäller användningen av vinkylen.

Långtidslagring, drickfärdigt eller både och?

Du måste fundera på vad du vill använda vinkylen till! Om du vill använda vinkylen för lagring och långtidsförvaring av vin kan en vinkyl med en zon vara det bästa valet eftersom de flesta viner mognar optimalt vid en stabil temperatur på 12-14°C. Det gäller både rött vin, vitt vin, mousserande vin och dessertvin.

Men om du vill ha vinet serveringsfärdigt för dig och dina gäster kan du överväga en vinkyl med dubbla zoner. I ett vinkylskåp med dubbla zoner kan den ena zonen ställas in så att den är kallare än den andra, vilket gör att du kan förvara vitt vin och mousserande vin i kylen vid 6-8°C, medan dina röda viner håller 14-16°C i den andra kylzonen.

Ett annat alternativ är ett vinkylskåp med multizon. Denna typ av skåp ger dig större flexibilitet eftersom det erbjuder flera temperaturzoner inom samma skåp, perfekt för både mognad och servering. En multizonmodell har ingen tydlig uppdelning mellan zonerna, utan en flytande övergång från varmast i toppen till kallast i botten.

Var ska ditt vinkylskåp placeras?

Läget är viktigt när det gäller buller och energiförbrukning.

Fristående, inbyggd eller integrerad vinkyl

En fristående vinkyl kan, som namnet antyder, placeras fritt på golvet. Detta är det vanligaste sättet att placera en vinkyl och de allra flesta vinkylar på marknaden kan placeras på detta sätt. Det är viktigt att du ser till att det finns 5 centimeter luft på vardera sidan av vinkylen för att vinkylen ska kunna avleda värme.

En inbyggd vinkyl gör att du kan ersätta en vanlig köksmodul med en vinkyl. Om du väljer att köpa en inbyggd vinkyl är det viktigt att du väljer en som är förberedd för det. Vanligtvis innebär detta att vinkylen måste ha ett intag i botten.


En integrerad vinkyl är gjord för att integreras i en befintlig köksmodul, vilket är en bra lösning i ett modernt kök. Vinkylens dörr har samma bredd som köksmodulen för att täcka sidorna på köksskåpet, medan resten av vinkylen är smalare för att passa in i den befintliga köksmodulen. Precis som med de andra två typerna av vinkylar är det viktigt att den varma luften kan ta sig ut ur den integrerbara vinkylen. Det är särskilt viktigt att luften kan ta sig ut bakvägen och uppåt till den fria passagen på skåpets ovansida. Se till att du också har ett luftintag längst ner på ditt köksskåp, till exempel genom att installera ett galler.

När du får ditt vinkylskåp

Om du har valt att hämta ditt vinskåp själv är det viktigt att du låter det stå upprätt under transporten.

I vissa fall kan kompressorn/kylsystemet skadas om det har liggande under transporten. Vi rekommenderar därför att du får skåpet levererat av vår åkare, som kan transportera vinskåpet upprätt under hela resan fram till dig.

Vänta med att sätta på vinskåpet

När du har fått in ditt vinskåp där det ska stå, vänta 24-48 timmar innan du ansluter strömmen till skåpet. Det är viktigt att vinskåpet får stå stilla efter att det har transporterats, då skåpet ska acklimatiseras. Det är dessutom viktigt att skåpet står helt vågrätt. Använd eventuellt väntetiden till att fylla på de första flaskorna i ditt vinskåp, fyll eventuellt på flaskorna i flera dagar. Vi rekommenderar att vinkylen alltid är fylld till minst 80 %.

Alla våra vinkylar levereras med en så kallad Schuko-kontakt som är standard i de flesta länder i Europa. Detta är en 2-stiftskontakt med sidojord.

Det finns alltid bubblor i kylskåpet

Att välja rätt vinkylskåp är en investering i din vinsamling. Med rätt utrustning kan du se till att varje flaska vin behåller sin smak och kvalitet som vinmakaren tänkt sig. Ta dig tid att utvärdera dina behov och de tillgängliga funktionerna för att säkerställa att du gör det bästa valet för både dig och dina viner.

Vi har utbildad personal som är redo att hjälpa dig i den här processen. Besök oss i något av våra showrooms, där vi alltid är glada att välkomna dig med ett glas bubbel, eller kontakta vår vänliga kundtjänst.

Skål för nya vinupplevelser.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Genom att anmäla dig accepterar du vår integritetspolicy. Du kan alltid avbryta prenumerationen.