Hem

Guider

Värt att veta om vintunnor

Vintunnor i alla storlekar

I många vinkällare runt om i världen tjänar vinfat inte bara som förvaring för vin, utan vintunnan kan också ha andra unika och rustika funktioner.

Naturligtvis är vintunnan ett viktigt element i vinframställningsprocessen, men kan också användas på kreativa sätt i hemmet eller trädgården. I denna guide utforskar vi olika användningsområden för vintunnor: från traditionell vinförvaring till alternativa användningar som regnvattenuppsamlare, bardiskar eller blomkrukor.

Vintunnor för lagring av vin

Vintunnor, vanligtvis gjorda av ek, är centrala i vinåldringsprocessen, eftersom träet tillför komplexa smaknyanser och förbättrar vinets struktur och arom. När du väljer en tunna för vinförvaring är det viktigt att säkerställa att fatet är av hög kvalitet och ordentligt förberett för att ta emot vinet. Insidan av tunnan måste vara fri från defekter, sprickor eller kemiska behandlingar, eftersom dessa kan påverka vinet negativt. Vi erbjuder vintunnor i flera olika storlekar, hitta den som bäst matchar dina behov.

Vintunnor för förvaring

Återvinning av gamla vintunnor är en miljövänlig och estetiskt tilltalande lösning. Placera till exempel en vintunna under ett stuprör för att samla upp regnvatten, som sedan kan användas för att vattna trädgårdsväxter. Det är viktigt att säkerställa att tunnan är ren och fri från vinrester för att undvika vattenförorening. Dessutom bör tunnan ha ett lock för att förhindra insamling av löv och annat skräp.

Ett annat och allmänt använt sätt att återvinna en vintunna är i ett vinrum som en unik och rustik barupplevelse. Dessa noggrant utvalda tunnor tillför karaktär och äkthet till rummet samtidigt som de skapar en mysig atmosfär för vinälskare.

Vintunna som blomkruka

Halva eller trekvarts vintunnor är ett populärt val för kreativa trädgårdsentusiaster som vill tillföra rustik charm till sina utomhusmiljöer. Dessa tunnor kan fyllas med jord och användas för att plantera allt från blommor till små buskar. Det är viktigt att säkerställa god dränering i botten av tunnan för att undvika övervattning. Att behandla träet med en väderbeständig lack kan också förlänga tunnans livslängd som blomkruka.


Vintunnor erbjuder en unik kombination av funktionalitet och estetik. Oavsett om du väljer att använda en vintunna för traditionell vinförvaring, en bardisk i vinrummet, som en hållbar lösning för att samla regnvatten eller som en attraktiv blomkruka, kan de tillföra karaktär och stil till ditt hem eller trädgård.

Tunnorna kan ge glädje och nytta i många år.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Genom att anmäla dig accepterar du vår integritetspolicy. Du kan alltid avbryta prenumerationen.