Hem

Guider

Idrifttagning av fat – nytt som begagnat

Förbereda nytt vinfat för användning

När vinfatet levereras är träet helt nytt och det kan finnas lite sågspån och slipdamm i fatet. Detta kan vara bra att få ut innan dina dyrbara droppar kommer i fatet.

På samma sätt är trä ett naturmaterial som hela tiden arbetar, beroende på temperatur och luftfuktighet. Därför måste träet ”mättas” med vatten så att alla små sprickor kan tätas.

Det är lite en smaksak vilken metod man tycker är bäst, men här är 2 alternativ. Vissa använder endast metod A, andra endast metod B och vissa använder båda metoderna före idrifttagning. Vår erfarenhet är att metod A är bäst för att täta små sprickor.


Metod A:

1. Fyll fatet helt med kallt vatten.

2. Låt fatet vara fyllt i 48 timmar.

3. Töm fatet, skölj det med rent vatten och låt det tömmas helt. Titta efter om det kommer ut sågspån när du tömmer den, upprepa annars med flera spolningar.



Metod B:

1. Fyll fatet med cirka 20 liter mycket varmt vatten (175 °F/80 °C).

2. Med fatet upprätt, rotera båda ändarna minst två hela varv. Pluggen måste sitta på plats.

3. Placera fatet med plugghålet nedåt och flytta det från sida till sida så att fatet kan snurra runt vattnet. Upprepa proceduren så att fatet gör fyra hela varv. Ta bort pluggen och låt fatet tömmas helt.



Vad ska man göra om läckage ändå uppstår:

1. Töm fatet helt och låt det torka i cirka en timme med plugghålet nedåt.
2. Testa om fatet med metod B.
3. Töm fatet, skölj det med rent vatten och låt det tömmas helt.

Ta ett begagnat vinfat i bruk

Undersök vinfatet för oönskad lukt – särskilt om det luktar vinäger. Om du är osäker på vinfatets lämplighet på grund av lukten, så använd den inte. Du kan förstöra ditt dyrbara vin.

Följ sedan metod A eller B ovan.

Ta ett begagnat vinfat i bruk

Rengöring av begagnade vinfat

Rengör det använda vinfatet enligt antingen metod A eller B:

Metod A:

1. Skölj fatet flera gånger med kallt vatten tills rengöringsvattnet är klart. Om fatet är mycket smutsigt kan du använda Soda. Skölj med rikligt med vatten.
2. Lägg fatet med plugghålet nedåt och låt det torka helt.
3. Svavel med 10-20 gram svavelväv per fat. Svavla regelbundet ca var 4-6 vecka.

Metod B:

1. Börja med att skölja fatet med kallt vatten och sedan med mycket varmt vatten (175 °F/80 °C) tills vattnet är klart.
2. Lägg fatet med plugghålet nedåt och låt det torka helt.
3. Svavel med 10-20 gram svavelväv per fat. Svavla regelbundet ca var 4-6 vecka.

Obs! Våra fat är inte svavelhaltiga vid leverans eftersom de är helt nya.

Små fat kan med fördel rengöras i vatten tillsatt svavelpulver. ca 1 gram per 5 liter vatten.

Om fatbanden faller av


När träet torkar ut på ett fat är det helt normalt att fatbandändarna kan glida av (normalt är de ju avsedda för vin som håller dem fuktiga). Så när ett fat står inomhus där det vanligtvis är torrt i luften kan vi rekommendera att man spänner fast några skruvar i träet så att de inte riskerar att falla av igen.

Man kan enkelt sätta tillbaka fatbandänden genom att (i detta fall vända på fatet) slå ner dem med en hammare och eventuellt använda en stor skruvmejsel för att kunna slå på bandänden. Om man sedan blöter fatet genom att till exempel spruta vatten på det så expanderar träet och spänner ut fatbanden så att de sitter fast ordentligt igen.

Om ett fat står utomhus är det sällan ett problem att fatbanden faller av.

Förvaring av vinfat

1. Om det är ett nytt vinfat som ska förvaras kan du med fördel låta det stå inslaget i folie. Ett använt vinfat ska helst kunna ”andas”, linda eventuellt in det i en gammal filt eller annat för att skydda mot ljuset.

2. Förvara helst vinfat på en plats med följande egenskaper:
Fuktighet på cirka 70-80 %.
Avsaknad av rörliga luftströmmar.
Svagt ljus.
Täckt med en filt för att undvika onödig exponering för UV-ljus.

3. Efter en längre förvaringsperiod förbereds fatet med metod A i avsnittet ”Förbereda ett nytt vinfat för användning”.

4. Kom ihåg att svavla fatets insida var 4-6 vecka.

Efter 1 års lagring i fat

Fatets påverkan med avseende på noter från ekträet kommer att avta efter 1 års lagring. En tumregel är att vinet ska ha dubbelt så lång tid på 2 års lagring om man vill få samma intensitet som 1 års lagring. Alternativt kan man komplettera med ekchips.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Genom att anmäla dig accepterar du vår integritetspolicy. Du kan alltid avbryta prenumerationen.