Hem

Guider

Hur man serverar ett gott glas vin

Den perfekta serveringen av vin 

När ska man dekantera vinet innan servering? Varför ska man dekantera sitt vin överhuvudtaget, och vilket vinglas ska man välja? Det kan dyka upp många frågor när man serverar ett glas vin till sig själv, eller till sina gäster, men det behöver faktiskt inte vara så svårt. Här får du en guide till korrekt servering av vin med goda råd om allt från dekantering till vilken temperatur ditt vin ska serveras vid. Ha så trevligt!

Så dekanterar du ditt vin

Dekantering används med gammalt vin eller portvin när man ska avlägsna fällning. Vid dekantering, häll försiktigt över vinet i karaffen. Sättet du förhindrar att fällningen blandas med vinet på, är att försiktigt hälla vinet i en karaff utan att fällningen kommer med.

Ha en ljuskälla bakom flaskan så att du kan se när fällningen börjar närma sig axeln på flaskan. Tänk på att använda ett vin som har stått upprätt i några dagar och som inte har skakats. På så vis kan vinet falla till ro och fällningen kan lägga sig på botten av flaskan.

Är inte ett vin i behov av att dekanteras finns det ändå mycket nytta av att slå vinet på karaff.
Upplevs vinet knutet, ungt eller stängt brukar det göra underverk att slå den på karaff och låta den lufta en timme eller två, testa!

TIPS: Slå in vinflaskan i blöta hushållspapper och lägg den i frysen i 5-10 minuter för att kyla ner den snabbare.

Kyl ner ditt vin snabbt.

Vid vilken temperatur ska ditt vin serveras?

Vin ska helst serveras vid rätt temperatur, men vid vilken temperatur ska vin egentligen serveras?


Som en bra tumregel bör vitviner serveras mellan 7-13 grader och rödviner bör serveras mellan 12-18 grader. Det finns dock nyanser, och lättare viner mår i princip bättre av en lite svalare temperatur än fylliga viner. När det kommer till Champagne bör de yngre eller årgångslösa vinerna serveras mellan 6-8 grader medans en komplex vintage-Champagne bör serveras mellan 12-14 grader.


När är vinet för kallt eller för varmt? Om ditt vin saknar arom kan det bero på att det serveras för kallt. Det klassiska exemplet är ett vitt vin som har förvarats i kylen. Försök att värma vinet lite genom att hålla i glasets kupa med båda händerna. Om du känner en nästan stickande lukt i näsan när du luktar på ditt vin, kan det vara för varmt. Låt det svalna i 15-20 minuter och försök igen.

Rätt verktyg till vinservering 

En karaff är guld värd när ditt vin ska dekanteras, men det finns även andra verktyg till vinservering. En droppfångare kan till exempel vara oumbärlig när du vill undvika vinfläckar på den fina vita duken eller på kläderna. Du kommer också långt med en hällpip som ser till att vinet syresätts vid servering, och samtidigt ger vinupplevelsen en exklusiv touch. Vi får naturligtvis inte glömma en läcker korkskruv, t.ex. den goda gamla servitörkorkskruven, som inte utan anledning också går under namnet "servitörens bästa vän".

Vilket vinglas ska man välja?

Det kan vara stor skillnad på att smaka samma vin i olika glas. Intensiteten i vinets arom påverkas av vinglasets kupa och form. Det betyder till exempel att de mer delikata och aromatiska vinerna mår bra av ett vinglas med stor rund kupa, eftersom detta samlar mer arom på grund kupans form.


Formen på glaset avgör var på tungan vinet först träffar. Vilka smaklökar vinet träffar först har stor påverkan på smakupplevelsen i helthet. Ett mer kraftfullt och kryddigt vin kommer omvänt att ha glädje av en smalare kupa som samlar mindre arom och träffar längre ut på tungspetsen.


Ett tips är att testa att dricka Champagne i större kupor. Komplexiteten i vinet kommer att komma fram i och med luftkontakten, då kommer även få en känsla av ett friskt vin som också är väldigt balanserat. Stjälken på ett vinglas påverkar inte vinets doft och smak, så ett glas utan stjälk kan fungera riktigt bra i en mer avslappnad miljö. När du dricker ur ett vinglas med stjälk, så håll glaset i stjälken nära foten, detta för att inte påverka tempraturen av vinet.


Testa att dricka ditt nästa favoritvin i ett druvtypiskt glas.
Vi utmanar dig, du kommer känna skillnad?!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Genom att anmäla dig accepterar du vår integritetspolicy. Du kan alltid avbryta prenumerationen.