Älska vin
Vad dricker vi till forellrom?
Tillbehöret gör skillnaden
Den perfekta matchningen mellan mat och vin är en lika stor vetenskap, om inte större, som matchningen mellan en gin/tonic och dess garnering (och jag gillar gin/tonic MYCKET). I denna första upplaga av vår nya vinblogg "Vintokig" tar jag utgångspunkt i en av februaris säsongsbetonade rätter: forellrom, och vilka viner som passar bra till.
Fräscht och lätt vitt vin
Forellrom i sig, är relativt enkelt i sitt uttryck och det är först när man lägger till sina favorittillbehör som det ställs hårdare krav på vinet.
Som utgångspunkt ska du ha du ett fräscht och lätt vitt vin utan fatlagring. Det vita vinet kan rensa munnen från den lite kladdiga och äggliknande konsistensen som forellromen efterlämnar.
Tillsätter man sedan de klassiska tillbehören i form av blinis, äggula, gräddfil, rå rödlök m.m. kan man gå på lite mer komplexa viner. Det kan till exempel vara en fransk Sauvignon blanc, en torr Riesling från Tyskland eller en Chenin blanc från Loire.
Forellrom och bubblor
Champagne och rom är bästa vänner. Bubblorna från champagnen fungerar i sig som ett naturligt munvatten, och de flesta champagner har dessutom tillräckligt med kropp och djup för att tåla äggulans krämighet. Syran i det mousserande vinet kompletterar den lätta syran i gräddfilen ytterligare.
Räcker inte plånboken till champagne så kan en torr crémant eller cava också fungera.