Hem

Guider

Champagne temperatur

Lär dig mer om den idealiska temperaturen

Låt oss säga att du precis har införskaffat dig en trevlig flaska Champagne. Den fösta frågan du ska ställa dig innan vi går vidare till hur flaksan ska förvaras är: ska Champagnen drickas inom en nära framtid, eller ska den sparas inför något speciellt?

De som har ett existerande vinintresse vet kanske redan med sig att det finns några speciella regler beroende på om flaskan ska lagras under en längre tid eller serveras på en gång. För att ge din Champagne de bästa förutsättningarna ska vi gå igenom dessa regler här nedan. En välförvarad, vällagrad oxh rätt tempererad Champagne lägger grunden för en oöverträfflig smakupplevelse när flaskan väl ska avnjutas.

Så här ska temperaturen på champagne vara

Det förknippas ofta med en speciell händelse när det ska hällas Champagne i glasen. Det handlar kanske om ett firande eller en markering av något extraordinärt – det kan förstås också vara så, att det är en helt vanlig dag där man vill njuta av ett gott glas Champagne. Oavsett tillfälle rekommenderar vi att du förvarar din Champagne under rätt förhållanden och serverar den i rätt temperatur. Detta kräver förstås att du känner till rätt temperatur för lagring och vet något om vilka ljusförhållanden som är bäst för denna dryck.

Champagne ska helst placeras mörkt – precis som de flesta andra typer av viner. Men i själva verket är champagne ännu känsligare för ljus än andra viner och därför är det extra viktigt att förvaringsplatsen är fri från stark ljusexponering. Dessutom ska din champagne helst placeras på en plats utan för stora temperatursvängningar och med en kärntemperatur mellan 10-14 grader. Ljusexponering och svängningar i temperaur kan helt och hållet fördärva ditt vin. För bästa förutsättningar är en vinkyl idealisk. En vinkyl förvarar dina flaskor mörk och med en exakt temperatur utan svängningar.

Förvara din champagne på rätt sätt

Om du planerar att njuta av din Champagne strax efter att den är inköpt - då talar vi om dagar - så kommer du att kunna förvara den i din serveringskyl eller helt enkelt din vanliga kyl. Serveringstemperaturen för Champagne är allt som oftast kallare än lagringstemperaturen och på så sätt fungerar en vanlig kyl, eller serveringskyl utmärkt. Om du däremot förvarar Champagnen i kylen under en längre tid löper korken risk att torka ut, vilket kan leda till en snabbare oxidering av flaskans innehåll. Detta leder i sin tur till en förändring av dryckens arom och smak. Se därför alltid till att ställa dig frågan om Chapagnen ska förvaras en längre tid, eller drickas inom ett par dagar innan du väljer vart, och hur flaskan ska förvaras. På så sätt skapar du de bästa förutsättningarna för en bra champagneupplevelse i slutändan.

Uppstår frågor eller funderingar kring lagring och förvaring är i alltid varmt välkomna att kontakta oss för vägledning.

Hur du förvarar din champagne

Om du fortfarande njöt av din flaska champagne finns det inget värre än halvljummen. Bubblorna är skapade för att avnjutas kalla, annars är de inte roliga att dricka.

Det kan vara en stor utmaning att hålla champagnen eller vinflaskan kall tills den är helt tom. Men som tur är finns det många olika kikare som passar till olika plånböcker och plånböcker. Det finns bland annat vinglas i tyg, akryl, metall eller en vinpinne som placeras i botten på själva flaskan.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Genom att anmäla dig accepterar du vår integritetspolicy. Du kan alltid avbryta prenumerationen.