Hem

Älska vin

Pinot noir från Bourgogne

En magisk vinupplevelse

Få viner i världen skapar konnotationer, minnen, upplevelser och berättelser som Pinot noir från Bourgogne. Detta känsliga, delikata, sexiga, eleganta och komplexa rödvin representerar kort och gott något av det mest legendariska vinet som någonsin har planterats, skördats, lagrats, buteljerats, lagrats, skänkts, smakats och avnjuts i denna värld... och med en sådan historia, ansvar och förväntningar är det en självklarhet för alla vinälskare att veta lite mer om.

Även om Pinot noir ursprungligen kommer från Bourgogne, måste det understrykas att man även kan hitta Pinot noir (och till och med ganska hedervärda sådana) på andra håll i både Frankrike (Languedoc och Loire till exempel), men även resten av världen. Pinot noir går till exempel under namnet Pinot nero i Italien, Spätburgunder i Tyskland, Blauburgunder i Österrike och den finns även i länder som USA, Argentina, Sydafrika, Australien och Nya Zeeland med flera.

Denna sköna och internationella druva varierar (som alla andra druvor) givetvis i smak och stil beroende på geografi, och i detta inlägg kommer vi att fokusera på den burgundiska versionen. Det ska också nämnas att Bourgogne är nästan lika kända för sina vita viner, oftast i form av Chardonnay, men dessa sparar vi till en annan gång.

Geografi och odling

Geografiskt ligger Bourgogne i östra Frankrike cirka 30 mil från Paris och börjar uppe från staden Dijon, varefter regionen sträcker sig över cirka 8 mil söderut till staden Mâcon. Röda viner från Bourgogne består i de flesta fall av ren Pinot noir, men då och då stöter man på en flaska, oftast i en regional miljö, där det också finns lite av druvan Gamay, som annars brukar finnas i Beaujolais, som ligger knappt 10 mil längre söderut.

Tekniskt sett är Pinot noir-druvan notoriskt svår att odla på grund av dess mycket känsliga skal. Kalla och regniga år kommer resultatet att framstå som bittert, syrligt och skarpt, medan de varma årgångarna kan resultera i tunga, fylliga och syltliknande viner och inte på ett bra sätt.
Bourgogne är en av de nordligaste platserna i Europa där man gör vin, vilket förstås beror på temperaturen. Generellt handlar det om ganska svala temperaturer och detta i kombination med mycket nederbörd ställer höga krav på placeringen av vingårdarna. Till exempel är en placering mitt på sydostvända sluttningar optimal, eftersom det inte blir för varmt eller för kallt, och vinrankorna får även en balanserad mängd regn, eftersom regnvattnet rinner nerför sluttningen och samlas på botten. Dessutom är det också stor skillnad på vinstockar som planteras djupt i marken och vars viner uppnår en djup och komplex stil med toner av skogsbotten, kamfer och mörka bär och sedan vinstockar, som planteras närmare sluttningarna och resulterar därmed i lättare, fräscha och raffinerade viner, oftast med högre syranivå och renare stil.

Appellationer och stil

Vinerna från Bourgogne är indelade i fem olika appellationer, som rangordnas (och prissätts) enligt följande uppifrån och ned: Grand cru, 1. cru, lieu dits, village och AOC. AOC står för regionala appellationer och står för 53 % av alla Bourgogneviner, som i själva verket är de billigaste vinerna och som i dagligt tal kan benämnas som bordsviner eller vardagsviner.
Nästa nivå går under namnet village (by på franska), och täcker de kommunala appellationerna, som står för 30 % av Bourgognes viner fördelade i 44 olika kommuner. Vissa villageviner finns med marknamnet skrivet på flasketiketten, vilket ofta betyder att det är en lite bättre mark än de andra kommunala vinerna. Dessa är lieu dits, vilket direkt översatt betyder "platsen säger", vilket syftar på den specifika marken i kommunen.
De två sista appellationerna är naturligtvis de bästa och 1. cru och Grand cru står för 15 respektive 2% av Bourgognes viner. En 1. cru kommer vanligtvis att ha den bästa platsen på backen, såvida inte denna är upptagen av en Grand cru, och dessa är typiskt viner som kan lagras i minst fem år och där det finns en röd tråd mellan pris och kvalitet. Med Grand cru handlar det om det allra bästa, och då är det inte ens säkert att det står Grand cru på flaskan.

Även om det inte finns någon garanti för förhållandet mellan pris och kvalitet, återspeglar dessa klassificeringar generellt mycket väl vad du får för pengarna i Bourgogne.
Röd Bourgogne finns i många stilar, och även om de flesta kanske förknippar dem med lätta och feminina viner så finns de faktiskt också i mer djupa, komplexa och maskulina versioner. Gemensamt för i stort sett alla kvalitetsviner från Bourgogne är dock att de alltid är symbolen för elegans, finess och sammetslen mjuk frukt med toner av jordgubbe, hallon och skogsbotten. En annan klassisk egenskap hos Pinot noir är att vi har att göra med viner som är fattiga på tanniner (garvsyra) men rika på syra. Detta bidrar till den mjuka och fräscha stilen och slår man rätt är det inget mindre än ren elegans i flaskan.

Förvaring och matmatchning

I Bourgogne har de även förmågan att använda lagom fatlagring, typiskt sett i form av 18 månader på nya ekfat, vilket ger vinet en liten touch av vanilj utan att övermanna vinets övriga egenskaper. Detta är bl.a. en egenskap som gör att rödvin från Bourgogne kan avnjutas lite yngre än t ex Barolo eller Bordeaux.
Det finns även viner från 1. Cru och Grand cru som kan lagras i 5-10 år eller mer och fortfarande behåller sin ungdomliga fräschör, men detta beror till stor del på årgången och då betalar man såklart därefter.

Om du vill veta vad du ska servera din röda Bourgogne till så är det alltid en säker match att leta lokalt. Bourgogne är hem för något av Frankrikes (om inte världens) mest utsökta gastronomi, och om det är något gastronomin har lärt oss, så är det att lokalt vin och mat alltid går bra ihop.
Det finns särskilt två matelement som passar utmärkt till Burgundisk Pinot noir, och det är fågel och svamp. Fågel finns förstås i många former, men en grillad kyckling i ugnen eller den klassiska coq au vin är självklara följeslagare till Pinot noir, där den senare också innehåller svamp. Andra rätter inkluderar kanin, foie gras, lever och kanske den mest självklara, boeuf bourguignon. Dessutom kan Pinot noir på grund av sin lätthet även serveras till fisk om man gillar rött vin mer än vitt vin.

Vive la France!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Genom att anmäla dig accepterar du vår integritetspolicy. Du kan alltid avbryta prenumerationen.