Guider
Syresättning av vin
Vin syresätter bättre... när syre faktiskt tillsätts
Syresättning av vin är skillnaden mellan ett bra vin och ett bra vin – och det räcker inte att lämna flaskan och dricka i en timme efter öppnandet. En karaff, karaff eller karaff kan vara din bästa partner när du behöver att vinet öppnar sig helt och smakar som gudarnas nektar.
Vi har berört det tidigare. Vin måste syresättas. Och det behövs mycket luft. Därför är farbror Erlings välmenande råd att lämna flaskan på köksbordet en timme efter öppnandet ett litet steg på vägen, men du är långt ifrån målet. Om du vill kunna få upp alla aspekter av vinets arom och de underliggande tonerna till näsan när du tar ett djupt andetag över ditt glas, är en och en halv kvadratcentimeter helt enkelt för lite utrymme för att ge något annat än flaskans yta tillräckligt med syre.
I verkligheten finns det inte mycket magi alls med att njuta av en god flaska vin. Om vi antar att syresättning är obligatorisk – och det är det! – din förberedelse kan ställas in i tre enkla steg:
1. Ta reda på hur vinet är – ett lätt ungt vin ska vara svalare än ett äldre och komplext vin.
2. Öppna flaskan och häll ut innehållet. Om du har en dekanteringsplugg eller ett vinylfilter är det här du ska använda det. Häll gärna upp i en karaff för bästa syresättning.
3. Virvla runt innehållet i glaset, ta ett djupt andetag av aromerna och smaka.
Okej, vi har massor av små underavdelningar under punkterna, men egentligen är det inte så svårt. Du behöver bara öva lite. Du kan till exempel bli guidad att hålla glaset rätt och slurpa vinet av vår duktiga sommelier. Du kan också läsa vidare och få lite fler råd om sätt att syresätta ditt vin.
Syresättning sker genom dekantering eller dekantering av vinet
Det finns många sätt du kan syresätta ditt vin på. Det allra bästa görs med en karaff. Karaffer har en stor yta i botten och en relativt bred hals, där syre fritt kan sjunka ner och blandas med vinet. Särskilt unga viner kan ha nytta av att vila i en karaff i över en timme, så att de öppnar sig och släpper mer smak och arom. Särskilt de unga och billiga vinerna från snabbköpet kan verkligen tjäna på att hällas upp i en karaff.
Den enklaste metoden att syresätta vin är att hälla upp ett stort glas. Och här menar vi inte bara ett glas i hyfsad storlek, där näsan bara kan vara högst upp – nej, ett ordentligt stort rödvinsglas, som du kan hitta många vackra varianter av här på Wineandbarrels. Här kan du verkligen känna vinet från den stora ytan, och med den långa skaftet mellan pekfinger och tumme kan du även ge vinet i glaset en rejäl virvel så att innehållet verkligen luftas!
Är du den otåliga typen?
Om du inte orkar vänta en hel timme mellan varje glas vin kan du använda en karaffpropp när du häller upp vinet i glaset. Om ditt vin redan är tempererat är det bara att snurra runt glaset några gånger, och voila, den första munsbiten är klar! Goda vinupplevelser är något man bör samla på sig. Vi gillar bäst att förbereda oss för att göra utgångspunkten så bra att minimalt arbete krävs för att få ut den goda upplevelsen av varje vin vi njuter av.
En dekanteringspropp som Vagnbys 7-i-1 dekanteringspropp gör livet bara lite enklare med sina sju (!) funktioner. Viktigast av allt, när du väl har lagt korken på din vinflaska syresätter den automatiskt vinet när du häller upp det. Det är så mycket lättare att få smak och arom att sitta rätt i skåpet med en så smart dekanteringspropp.
Ett vinylfilter kan vara ett riktigt roligt verktyg
Om du är tålmodig och lugn finns det en annan metod för att hälla upp vinet. Här tittar vi på en nischlösning som garanterat inte passar alla – vinyltern. Den manuella viniltern är verkligen ett konstverk i sig. Principen för en vinyl destillation är att den syresätter vinet antingen genom att sitta på flaskan, eller genom att hälla vinet i glaset eller karaffen genom det.
Laguiole har skapat ett komplett set som antingen kommer att ge dig känslan av äventyr i dina ögon eller släcka glöden i dem, eftersom det bara tar lite extra tid och en stadig hand att hälla upp en flaska vin på det sättet. Lägger du vinylterern ovanpå karaffen finns det dock en garanti för att ditt röda vin har fått precis så mycket syre som det borde.