Älska vin
Låt det vara bubblor
Bubblor till nyår
Nyårsafton närmar sig, och det handlar om att ha koll på bubblorna inför årets sista (och för många största) fest. Årets sista dag, kväll och natt är oundvikligen förknippade med bubblor i en eller annan variant, och därför tittar vi på skillnaderna mellan de olika typerna av mousserande viner, samt vilken mat de passar till.
De olika bubblorna
Många förknippar nyårsafton med champagne, och det är förståeligt att fira de största ögonblicken med de största och mest exklusiva bubblorna av alla. Men det är viktigt att understryka att det också finns andra typer av bubblor än champagne, och att det i vissa fall kan vara mer meningsfullt att välja dessa lite mindre kända och mindre exklusiva mousserande viner beroende på sammanhanget.
Nyårsafton är för många synonymt med champagne, och det är verkligen ett festligt sätt att avsluta/börja året på. Man bör dock vara uppmärksam på att champagne kommer i många olika varianter, och varje variant är lämplig för olika syften. Det mest påtagliga exemplet är till exempel när en torr champagne serveras med söta rätter. Det är helt enkelt synd för den friska, eleganta och torra drycken och får den att framstå som sur och bitter i kontrast till de söta rätterna.
Extra dry är ironiskt nog sötare än vad den är torr, men ligger ungefär i mitten på skalan, och kan därför vara en förnuftig välkomstdrink.
Wineandbarrels
Få koll på torrhetsnivåerna inom champagne
För att undvika en mismatch mellan champagnen och maten är det fördelaktigt att ha koll på de olika torrhetsnivåerna inom champagne (och för cremant och cava). Brut nature är den torraste formen av champagne som finns, och den är verkligen knastorr. En sådan variant passar bra med ett krispigt och salt motspel, till exempel i form av salta snacks som chips, nötter eller oliver. Extra brut är fortfarande på den mycket torra sidan men är mer balanserad och har fortfarande bra djup, vilket gör att den med fördel kan användas till mer fylliga och komplexa rätter som till exempel snabbt stekta kammusslor eller en lax- och tonfisktartar. Brut är den mest utbredda typen av champagne och behöver som sådan inte en matkompanjon. Den står perfekt ensam eller till lite lättare snacks, men den passar också utmärkt med färsk fisk och skaldjur.
Extra dry är ironiskt nog sötare än vad den är torr, men ligger ungefär i mitten på skalan, och kan därför vara en bra välkomstdrink för dem som tycker att mer konventionell champagne är för torr. Med en sec rör vi oss in i den mer söta delen, och här krävs det antingen en söt tand eller den tidigare nämnda kransekagen. De sista två varianterna är demi-sec och doux och innehåller en hel del restsocker, men de förekommer ytterst sällan. Om man blir presenterad för en sådan flaska är det bara att ta fram färska bär eller en annan lätt och söt dessert.
Crémant, Cava, Prosecco
Crémant påminner på många sätt om champagne och görs både på samma druvor (Pinot noir, Pinot meunier och Chardonnay) och på samma metod. Skillnaden är att en crémant inte kommer från Champagne-regionen, utan istället kan komma från resten av Frankrike, som till exempel Bourgogne, Loire eller Alsace. Smakmässigt kan man också skilja mellan de olika torrhetsgraderna, precis som med champagne, men generellt sett är crémant mjukare, rundare och, nästan som om det vore medvetet, mer krämig i smaken. Överlag får man också mycket valuta för pengarna med crémant, så om budgeten inte riktigt räcker till champagne är detta ett utmärkt alternativ.
Cava är Spaniens svar på bubblor och kommer nästan alltid från Katalonien och görs på druvorna Parellada, Xarello och Macabeo. Cava är ofta lite grövre och mindre elegant i stilen än till exempel champagne, men å andra sidan får man mycket mer för betydligt färre pengar. Cava finns också i olika sötma- och torrhetsgrader, precis som champagne, och på sommaren är en frisk roséversion ett utmärkt val.
Prosecco kommer från Veneto i norra Italien och får nog de flesta att tänka på en Aperol Spritz, som är en klassisk välkomstdrink, särskilt på sommaren. I sig är prosecco mjukare, mer bubblig och lite sötare i smaken än champagne, crémant och cava, och just på grund av denna söta smak av persikor och mandel passar den bra som ingrediens i drinkar eller för dem med en lite sötare smak. Det är för övrigt värt att notera att om det står "extra dry" på en flaska prosecco, så betyder det inte att den är knastertorr, utan det är italienarnas sätt att säga att den i alla fall inte är socker-söt.
Moscato (eller Moscato d'Asti) är en av de sötaste formerna av mousserande viner på marknaden och har sällan en alkoholhalt på mer än 7%. För många är det en utmärkt aperitif på sommaren eller att hälla över en sorbet.
Wineandbarrels
Nyårsafton är lika med champagne
För väldigt många människor är nyårsafton förknippat med champagne och ostron, och champagne och kransekage, men det är tyvärr inte alltid den bästa kombinationen. På grund av ostronens intensiva smak av havssalt kommer de nästan alltid att överväldiga champagnen och lämna en metallisk eftersmak i munnen. Det kan hjälpa att doppa ostronen i citron, men då går mycket av ostronens naturliga smak förlorad. Om man insisterar på ostron på nyårsafton är torr sherry faktiskt ett bättre val, vilket du kan läsa mer om här.
När det gäller kransekage vid midnatt kan champagne mycket väl fungera, men undvik de torra varianterna. Vi bör åtminstone gå upp till en sec eller demi-sec, och i slutändan kan det kanske ändå vara bättre att välja prosecco eller moscato d’Asti.
Glas är naturligtvis också en viktig komponent, och här väljer de flesta ett typiskt tulpanformat champagneglas. Det är också vettigt, eftersom glasets smala öppning är utformad för att hålla bubblorna inne. Det sagt, så kan det faktiskt fungera med glas som har en bredare yta, där öppningen smalnar av upptill. Idén här är att den bredare ytan lättare frigör de olika aromerna i bubblorna, vilket gör det till en mer sensorisk upplevelse.
Skål och god jul och gott nytt år!